Kekkosentie -kävely 1.8.2020

Kulttuurikävely Suomusjärven Kekkosentiellä 1.8.2020 kello 17

Miten Maalaisliiton kolmen K:n johtokolmikko – Urho Kekkonen, Ahti Karjalainen ja Arvo Korsimo - päätyi Suomusjärvelle vanhan maantien varteen kesämökkiläisiksi? Ja mitä monipuolinen musiikkimies Ilkka Kuusisto teki jatkosotavuosien lapsena tienvarren Kirkonkylän koulussa?

Vastauksia näihin kysymyksiin saadaan Suomusjärvellä lauantaina 1.8., kun kävellään ja tutustutaan Kekkosentiehen. Tea Kekkonen on lupautunut kävelyn alussa kertomaan isovanhempiensa hankkimasta kesäpaikasta Katermasta ja perheen kesänvietosta siellä. Kirkonkylän koulun entinen oppilas teatterimies Arto Nieminen puolestaan heittäytyy Ilkka Kuusistoksi muistelemaan tämän lapsuuden tapahtumia kävelyn kääntöpisteessä Kirkonkylän koulun luona.

Kekkosentien linjaus on peräisin keskiajalta, ehkä jopa vanhempikin. Tie oli osa Ylistä Uudenmaantietä ja valtaväylää Turun, Helsingin ja Viipurin välillä ennen Valtatie 1:n eli nykyisen 110-tien valmistumista jatkosodan jälkeen. Varsinais-Suomen Seutukaavaliitto totesi 1992, että tiejakso omaa kiistatta riittävät tunnusmerkit sen suojaamiseksi kaavalla. Näin ei kuitenkaan tehty.

Kävelylle lähdetään kello 17 Sisumajalta, Kekkosentie 339, ja kävellään noin kolme kilometriä kohti 110-tietä Kirkonkylän koululle.

Kulttuurikävely on kaikille avoin ja maksuton. Vaikka osallistujamäärälle ei enää ole koronarajoituksia, kaikkien toivotaan noudattavan 1 – 2 metrin turvaväliohjetta ja huolehtivan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Sisumajan luona löytyy pysäköintitilaa ja kävelyn jälkeen voi vaikka käväistä uimassa.

Opastetun kävelyn järjestää Suomusjärvi-Seura ry. Yhdistys on myös toimittanut 14 euroa maksavan Kekkosentie-kirjasen, jota myydään käteisellä kävelyn yhteydessä ja Suomusjärven kirjastossa sen aukioloaikoina.